Dobrodošli! Nadamo se da ćete uživati u sadržaju te da ćete kroz naše slike i tekstove osjetiti radost i emocije koje u nama pokreću ples, pjesma i naša zajednička druženja.

    O Tamburaškoj noći Mače

    Prva Tamburaška noć, kulturno – turistička manifestacija sa dugogodišnjom tradicijom, održala se 1980. godine na inicijativu Franje Posarića u današnjoj pivnici „Bolte“. Dio zarade išao je KUD-u i na toj prvoj Tamburaškoj noći nastupali su i tamburaši KUD-a. Godine 1981. održala se prva Tamburaška noć na otvorenom u centru Mača, na drvenoj pozornici. Nastupali su Stjepan Jimi Stanić i braća Justin, trajala je tri dana – četvrtak, petak i subotu, a nastupala je i folklorna sekcija KUD-a. U to vrijeme Tamburaška noć bila je najvažniji izvor prihoda. Tek 1984. godine, u dogovoru sa školom, počela se graditi betonska pozornica, koju je projektirao zagrebački arhitekt Darko Venturini. Franjo Posarić došao je na ideju održavanja „Zlatne tamburice“ kao središnje i glavne manifestacije Tamburaške noći. Tamburaška noć zapravo se i temeljila na natjecanju za Zlatnu tamburicu, a jedni od najboljih tamburaša koji su osvajali Zlatnu tamburicu bili su Varaždinski tamburaši. Prvo natjecanje za Zlatnu tamburicu održalo se 1981. godine.

    Održavanje manifestacije „Tamburaška noć“ preseljeno je 2006. godine na prostor sajmišta u Maču, a kao glavni gost te je godine nastupao Krunoslav Kićo Slabinac. Posljednjih nekoliko godina, manifestaciju tradicionalno otvara limena glazba DVD-a Mače, Mačanske mažoretkinje „Alina“, te naši najmlađi – predškolska i dječja folklorna sekcija. Starija folklorna sekcija predstavlja se pjevnim programom, a 2003., 2006., 2007. i 2012. godine sudjeluju i na reviji narodnih nošnji gdje prikazuju bogat fundus narodnih nošnji našeg KUD-a. Tamburaška noć do danas je ostala manifestacija sa tradicijom u organizaciji KUD-a „Ljudevit Gaj“ Mače. Osim bogatog kulturnog djela KUD sa sponzorima priprema tombolu s vrijednim nagradama čijom kupnjom se pomaže radu Društva. Na štandu KUD-a izloženi su suveniri, a mogu se probati i domaći kolači koje pripreme vrijedne ruke naših članova i njihovih roditelja.

    2014

    2015