Monografija

Osnivanje KUD-a i prvih deset godina (od 1980. do 1990.)

Franjo Posarić, Frenki, vlasnik turističko – ugostiteljskog objekta pivnice „Diližansa“, danas „Bolte“, razvio je ideju o osnivanju Kulturno umjetničkog društva koje bi čuvalo i njegovalo tradiciju našeg kraja. Tako je u veljači 1980. godine osnovano Kulturno umjetničko društvo „Ljudevit Gaj“ na Frenkijevu inicijativu, koje je u početku djelovalo samo kroz tamburaše. Predsjednik društva postao je tamburaš Stjepan Sedak – Benčić, a voditelj prvih tamburaša bio je učitelj iz Golubovca, Ivan Grčević. Probe su održavali u kući Marijana Sedak – Benčića, također tamburaša, a prvi nastupi bili su u pivnici „Diližansa“, koja je trebala takvu vrstu glazbe i zabave i koja je u ono vrijeme bila središte kulturno – zabavnog života u Maču i šire. Tadašnje, prvo vodstvo KUD-a činili su Franjo Posarić, Stjepan Sedak – Benčić, Branko Benčić i Rudolf Bukvić.

Prvi tamburaši i prvo vodstvo KUD-a
Prvi tamburaši i prvo vodstvo KUD-a

 

Na jesen 1980. godine pojavila se ideja o osnivanju i drugih sekcija u KUD-u, točnije, folklorne sekcije. Važan trenutak u osnivanju plesne sekcije bilo je „Pajdaško sprehajanje“ u Zlataru, na koje je iz Mača krenula grupa od 40-ak mladih ljudi. Predstavljali su „Zagorsku svadbu“ u vlastitim nošnjama koje su pronašli doma kod mama i baka. Prikazom zagorske svadbe osvojili su prvo mjesto. Nakon tog sprehajanja i uspjeha tih mladih ljudi u Zlataru osnovana je folklorna sekcija koja je u početku brojila 20-ak članova, a prve probe su se održavale u današnjoj pivnici „Bolte“. Godine 1981. Mato Hrandek postaje drugi predsjednik društva, a Milica Glavočić – Keka te iste godine postaje voditeljica folklorne sekcije, te ona postavlja i s folklorašima uvježbava Sloveniju i Bunjevac. Također te godine, 1981., Rudolf Mahmet postaje voditelj tamburaša. Folkloraši paralelno s uvježbavanjem koreografija sami izrađuju nošnje i na proljeće 1981. nastupaju prvi put za „Dan škole“ u staroj školskoj dvorani u kojoj će nastaviti održavati probe. Za prvi nastup izvode bunjevačku koreografiju. Sredinom te godine voditeljica Keka, kako su je svi zvali, postavlja i Zagorje i Posavinu, a u to vrijeme se šivaju i zagorske nošnje.

Starija folklorna sekcija s Rudolfom Mahmetom
Starija folklorna sekcija s Rudolfom Mahmetom

 

U novim zagorskim nošnjama u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 1982. godine folkoraši KUD-a „Ljudevit Gaj“ Mače izveli su zagorsku koreografiju, a polako su nastupima bili angažirani i u susjednim općinama na raznim manifestacijama. Folklor i KUD „Ljudevit Gaj“ postaju glavno obilježje malog mjesta Mača. Od važnijih nastupa ističu se nastupi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na Republičkoj smotri folklora, u nekadašnjem Domu JNA, te na Međuopćinskoj smotri folklora u Zaprešiću 1985. godine, gdje se prvi put izvela Posavina. Nastupali su i u Mariji Bistrici, Loborgradu, Kumrovcu, te Kniču u Srbiji. Godine 1985. osnovana je i mlada tamburaška sekcija od 14-ak članova, čiji je voditelj bio Rudolf Mahmet, a svirali su na nastupima folklorne sekcije. Rudolf Mahmet bio je voditelj tamburaša, ali i voditelj pjevanja. Milica Glavočić – Keka bila je voditeljica folklora do 1985. godine kada ju je shrvala bolest, te je na njezino mjesto došao Željko Jergan iz Zagreba, tadašnji solist u folklornom ansamblu „Lado“. Željko Jergan postavio je koreografiju „Šota“, te uvježbavao već prije postavljene koreografije. Godine 1988. Varaždinac Željko Šanjek došao je na mjesto voditelja folklornog ansambla. On je također bio plesač u „Ladu“ i postavio je koreografiju Međimurje. Tako je osam godina od osnivanja, KUD imao sedam postavljenih koreografija: Zagorje, Posavinu, Banat, Sloveniju i Bunjevac, koje je postavila Keka, Šotu, koju je postavio Jergan i Međimurje u koreografiji Željka Šanjeka. Za sve koreografije KUD je posjedovao i nošnje. Milica Glavočić – Keka svoj je dugogodišnji rad obilježila koncertom u Lisinskom 1986. godine na kojem su, po njezinoj želji, nastupala sva društva kojima je ona bila umjetnička voditeljica, pa tako i mačanski KUD sa zagorskom koreografijom. Mato Hrandek bio je predsjednik KUD-a do 1988. godine, kada tu dužnost preuzima Mladen Sedak – Benčić. Važno je napomenuti da je KUD „Ljudevit Gaj“ Mače do 1990. bilo nositelj svih kulturno – turističkih zbivanja u Maču.

 

KUD od 1991. – 2000.

Godine 1988. Mladen Sedak – Benčić postaje predsjednik KUD-a. Veliki folklorni ansambl početkom devedesetih, točnije, 1991. i 1992. odlazi na turneju u Italiju, u Sorento. Voditeljica velikog folklora tada je bila Anica Kroflin, koja je početkom devedesetih osnovala dječju folklornu sekciju. Ona je preuzela i vođenje dječjeg folklora i vodila ga je do 1996. godine, kada voditeljica dječjeg folklora postaje Anita Petanjek. Od važnijih turneja i nastupa u ovom razdoblju izdvaja se nastup, odnosno turneja u Njemačkoj, u Schweningenu, nastup na humanitarnom koncertu u Grazu, u Operi, za vrijeme rata, zatim u HNK-u u Varaždinu, te turneja i sudjelovanje na festivalu „SIVO“ u Nizozemskoj, 1999. godine.

Starija folklorna sekcija na festivalu "SIVO" u Nizozemskoj (1999.)
Starija folklorna sekcija na festivalu “SIVO” u Nizozemskoj (1999.)

 

Veliki folklorni ansambl prisustvovao je inauguraciji prvog predsjednika Republike Hrvatske. Anica Kroflin, voditeljica velikog folklora, postavila je koreografiju koja je postala zaštitni znak Mača i mačanskog folklora, Žetvu. O toj koreografiji snimljena je i emisija. „Žetva“ je postala poznata i posebna zbog običaja koji se u njoj prikazuju i zbog svoje izvornosti.

Scena iz koreografije "Je li ste nam doma gospodar", tzv. "Žetva"
Scena iz koreografije “Je li ste nam doma gospodar”, tzv. “Žetva”

 

U to vrijeme, sredinom devedesetih osnovana je Ženska vokalna grupa KUD-a. Voditelj tamburaša u ovom razdoblju i dalje je bio Rudolf Mahmet, a nakon Anice Kroflin, 1997. godine voditelj velikog folklornog ansambla postao je Damir Šemovčan. U to vrijeme Jasenka Borovčak postala je voditeljica pjevanja i ostala do 2004. godine.

 

KUD od 2001. – 2010.

Na izvanrednoj skupštini KUD-a „Ljudevit Gaj“ 2002. godine za predsjednika društva izabran je Berislav Sedak. Te iste godine pod novim vodstvom KUD-a ponovno je pokrenut redovan rad svih sekcija društva. U ovom razdoblju KUD, odnosno veliki folklorni ansambl, bilježi četiri inozemna nastupa: gostovanje u Poljskoj, 2002. godine, turneja na Sardiniju, 2006. godine, jednodnevni nastup u Pečuhu, u Mađarskoj, 2008. godine, te turneja u Francuskoj, 2009. godine.

Starija folklorna sekcija na turneji na Sardiniji, Italija (2006.)
Starija folklorna sekcija na turneji na Sardiniji, Italija (2006.)

 

Starija folklorna sekcija na turneji u Francuskoj (2009.)
Starija folklorna sekcija na turneji u Francuskoj (2009.)

 

KUD je redovno nastupao i na svim smotrama folkora, tamburaških sastava i vokalnih skupina, te u Rovinju, u Baškoj na Krku, na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Kaštel – Kambelovcu, kao i okolnim općinama. Zapaženi nastup ženske vokalne grupe KUD-a bio je na Državnoj smotri zborova u Novom Vinodolskom. Društvo je sudjelovalo i na brojnim humanitarnim koncertima. I u ovom razdoblju izmjenjivali su se voditelji velikog folklornog ansambla. Do 2004. godine Damir Šemovčan vodio je veliki folklor, Nenad Breka od 2004. do 2006. godine, a od 2006. godine voditeljica velikog folklornog ansambla je Martina Jakuš, koja je do od 2005. do 2006. bila voditeljica pjevanja. U Čakovcu na Državnoj smotri folklora 2003. godine KUD „Lj. Gaj“ predstavljalo je Krapinsko – zagorsku županiju dvjema koreografijama: Bilogorom i Žetvom. U Domu kulture u Maču 2005. godine održan je koncert u organizaciji KUD-a povodom obilježvanja 25. obljetnice rada društva na kojem su nastupale sve sekcije i veterani KUD-a, koji su se za tu prigodu okupili i uvježbali Zagorje i Međimurje.

25. godišnjica KUD-a
25. godišnjica KUD-a

 

Održavanje manifestacije „Tamburaška noć“ preseljeno je 2006. godine na prostor sajmišta u Maču, a kao glavni gost te je godine nastupao Krunoslav Kićo Slabinac. Obnovljen je fundus narodnih nošnji – obnovile su se posavske nošnje, te kupile bilogorske i baranjske. U društvu su vrlo uspješne i mlađe sekcije. Na županijskoj smotri dječjeg folklora 2004., 2005. i 2006. mali folkloraši pod vodstvom Anite Petanjek – Macan osvojili su prvo mjesto, a važni su i nastupi na Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini 2004. ( osvojeno 2. mjesto), 2005. i 2006.( osvojeno 2. mjesto) , te nastup na 12. smotri dječjeg stvaralaštva u organizaciji Društva “Naša djeca” 2005. godine u Karlovcu kada je ansambl ocijenjen kao najbolja folklorna grupa i jedna od najboljih grupa uopće na toj smotri. Tijekom godina broj djece je rastao, te su iz dječjeg ansambla nastale još dvije skupine , predškolski i mlađi folklorni ansambl. Mlađi folklorni ansambl okuplja djecu od 11 do 14 godina, a broji 40- tak članova. Izvodi pjesme i plesove Hrvatskog zagorja, Međimurja, Bilogore i Podravine. Redovito sudjeluje na svim  Županijskim smotrama dječjeg stvaralaštva gdje se ističe kvalitetom, ima mnogobrojne nastupe i koncerte. Posebno se ističu nastupi na 3. dječjim međunarodnim folklornim susretima 2006. u Lisinskom , te 5. dječjim međunarodnim susretima 2008. u Hrvatskom narodnom kazalištu. Predškolska folklorna skupina najmlađa je skupina društva, ali i vrlo uspješna. Ove godine proglašena je najuspješnijom skupinom na Županijskoj smotri, te se plasirala na Festival dječjeg folklora u Kutini. Veliki i zapaženi je uspjeh postigla i na 3.festivalčiću „Naše kolo veliko“ u Zagrebu, gdje je dobila otvoreni poziv za iduću godinu. Društvo od oko 160 članova tako se razgranalo u 6 sekcija – 4 folkorne: veliki, dječji, mlađi i predškolski folklorni ansambl i dvije tamburaške sekcije. Voditelj tamburaša ostao je kao i dugi niz godina Rudolf Mahmet, a voditeljica dječjeg i mlađeg folklornog ansambla Anita Petanjek – Macan, dok je voditeljica predškolskog folklornog ansambla Vesna Šćuric. Nakon završetka drugog mandata Berislava Sedaka kao predsjednika, na redovnoj izbornoj skupštini KUD-a u veljači 2010. godine, za predsjednicu društva izabrana je Anita Petanjek – Macan.

 

KUD od 2011. – 2015.

Na redovnoj skupštini KUD-a 2011. godine za novu predsjednicu Društva izabrana je gđa. Martina Jakuš, a već sljedeće, 2012. godine, na mjesto predsjednice dolazi gđa. Renata Sedak koja tu dužnost obavlja do 2014. Na redovnoj izbornoj skupštini KUD-a 2014. godine za novu predsjednicu Društva izabrana je gđa. Valentina Benčić. U ovom razdoblju Društvo djeluje kroz nekoliko sekcija. 2011. godine postoji šest sekcija od čega četiri folklorne – predškolska, dječja, mlađa i starija, te dvije tamburaške – mlađi tamburaški sastav i tamburaški orkestar. Krajem 2012. godine s radom prestaje mlađa folklorna sekcija i tamburaški orkestar koji počinje djelovati kao samostalna udruga. Predškolska i dječja folklorna sekcija redovito nastupaju na Smotri dječjeg stvaralaštva Krapinsko-zagorske županije, Danu osnovne škole Mače, Danu općine Mače, Tamburaškoj noći Mače, Dječjem tjednu u Maču, te Danu sv. Nikole i tradicionalnom Božićnom koncertu KUD-a. Osim redovitih nastupa na području Mača, vrlo rado su pozivani na humanitarne koncerte, manifestacije i smotre drugih gradova i općina, ne samo naše Županije već i šire, pa tako bilježe nastupe na humanitarnom koncertu Udruge sv. Ana Lobor (2012., 2013.), Božićnom koncertu u Golubovcu (2012.), Danima folklora na Lazu (2013.), dječjem korzu u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini (2013.), Večeri folklora u Loboru u sklopu manifestacije Janine (2014.), 1. Dječjoj smotri folklora „Martinski susreti“ u Martinskoj Vesi (2014.), dječjoj smotri povodom obilježavanja dana grada Kašine (2014.). 2011. godine na 15. Smotri dječjeg stvaralaštva Krapinsko-zagorske županije održanoj u Velikom Trgovišću dječja folklorna sekcija je s koreografijom koja prikazuje dječje igre, pjesme i plesovi iz Podravine, „Srebrna kola, zlaten kotač“, Anite Petanjek-Macan, a u aranžmanu Roberta Mihovilića proglašena najuspješnijom izvedbom smotre. Zahvaljujući izvrsnom plasmanu plasirali su se na Festival dječjeg folklora u Kutini 2011. Iste su godine predškolska, dječja i mlađa folklorna sekcija u Maču održale samostalni koncert dječjih skupina, pod nazivom “Micica, mujcica, mujcek”.

Dječja folklorna sekcija na koncertu "Micica, mujcica, mujcek" (2011.)
Dječja folklorna sekcija na koncertu “Micica, mujcica, mujcek” (2011.)

 

2011. Martina Cerčić zamjenjuje Anitu Petanjek-Macan na mjestu voditeljice mlađe folklorne sekcije, a već sljedeće godine sekciju preuzima Iva Cvetko. Krajem 2011. godine voditeljicu dječje folklorne sekcije, Anitu Petanjek-Macan na kratko razdoblje zamjenjuje Tamara Herceg-Babić, a početkom 2012. sekciju preuzima Đurđica Loina. Vesnu Petanjek, voditeljicu predškolske folklorne sekcije u 2012. zamjenjuje Josipa Dumbović. 2014. godine Josipa Dumbović postaje voditeljica i dječje folklorne sekcije. U razdoblju od svibnja 2015. do prosinca 2015. voditeljicu predškolske i dječje folklorne sekcije, Josipu Dumbović, privremeno zamjenjuje Petra Vukić. Starija folklorna sekcija nastupa na Smotri folklora Krapinsko-zagorske županije – 2011. sa pjesmama i plesovima Bilogore, 2012. Jelenja (Gorski Kotar), 2013. prikazuje pjesme i plesove Hrvata Bunjevaca, a 2014. sa međimurskom koreografijom. 2014. sudjeluju i na 12. Smotri malih vokalnih sastava Krapinsko-zagorske županije u Budinščini za što dobivaju pohvalne ocjene. U ovom razdoblju bilježe nastupe na manifestaciji „Izvorno u Bjelovaru“ (2011.), humanitarnom koncertu u Zlataru (2012.), manifestaciji „Ivanje u Novom Čiču“ (2012.), koncertu „Zagorje vu srcu“ u Jarminama (2013.), manifestacijama „Lipo mi je i po volji mi je“ u Brežanima (2013.) i „Dan folklora – Januševec 2013.“ u Brdovcu, na Tjednu kajkavske kulture u Krapini (2013.), koncertu povodom 17. obljetnice limene glazbe DVD-a Mače (2013.), na „Večeri folklora“ u Loboru u sklopu manifestacije Janine (2014.), na obilježavanju prve godine postojanja KUD-a Belec (2015.), XII. folklornim susretima „Lipa moja Slavonijo“ u Cerniku (2015.). A osim toga vokalno-plesnim programom nastupaju na obilježavanju Dana općine Mače, Tamburaškoj noći Mače i Božićnom koncertu KUD-a. 2013. godine starija folklona sekcija gostovala je na Rabu na svečanosti povodom Dana općine Lopar i blagdana Male Gospe u organizaciji KUD-a “San Marino”.

(10) Starija folklorna sekcija u gostovanju kod KUD-a San Marino Lopar (2013.). Foto - Tomislav Mataić
Starija folklorna sekcija u gostovanju kod KUD-a “San Marino” Lopar (2013.)
Foto: Tomislav Mataić

 

2014. godine gostovali su u Biogradu na Moru (točnije Polačama) gdje ih je ugostio lokalni KUD „Gradina“. A 2015. godine održali su 2 samostalna koncerta u Sv. Filipu i Jakovu. 2014. godine grupa bilježi još 2 važna nastupa – kratak koncert marijanskih pjesama izveden u Crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Maču, te sudjelovanje na 49. Vinkovačkim jesenima gdje prikazom žetvenih običaja Mača i okolice predstavljaju Krapinsko-zagorsku županiju na jednoj od najpoznatijih državnih smotra folklora. Voditeljicu starije folklorne sekcije, Martinu Jakuš, 2012. godine na kraće vrijeme zamjenjuje Iva Cvetko, a krajem iste godine na to mjesto dolazi novi voditelj Tomislav Mataić. 2013. godine Maja Šćuric postaje voditeljica pjevanja starije folklorne sekcije.

(11) Starija folklorna sekcija na 12. smotri malih vokalnih sastava (2014.) Foto - Ana Novoselec
Starija folklorna sekcija na 12. smotri malih vokalnih sastava (2014.)
Foto: Ana Novoselec

Tamburaški orkestar bilježi nekoliko aktivnosti u 2011. godini – organizatori su samostalnog koncerta u Svetom Križu Začretju, nastupaju na koncertu povodom Dana grada Zaprešića, te Smotri tamburaških sastava i tamburaških orkestara u Đurmancu. 2012. godine sudjeluju na 2 koncerta združenog tamburaškog zbora „Ljudevit Gaj“ Zaprešić-Mače, na kojima nastupa i starija folklorna sekcija KUD-a, nakon čega prestaju s djelovanjem unutar Društva.

Združeni tamburaški zbor Ljudevit Gaj Zaprešić-Mače na koncertu "Zaljubljene Tambure" (2011.)
Združeni tamburaški zbor “Ljudevit Gaj” Zaprešić-Mače na koncertu “Zaljubljene Tambure” (2011.)

 

Voditelj tamburaškog orkestra bio je Robert Mihovilić, koji je 2011. godine odlaskom Rudolfa Mahmeta, dugogodišnjeg voditelja tamubraša u Maču, preuzeo i ostale tamburaške sekcije KUD-a. U listopadu 2015. godine s ponovnim radom započela je tamburaška sekcija KUD-a, ovaj put pod vodstvom Danijela Rožankovića.

U prosincu 2015. godine u Domu kulture u Maču održan je tradicionalni Božićni koncert koji je ujedno bio i svečani koncert proslave 35 godina rada Društva. Na koncertu su uz aktivne članove predškolske, dječje i starije folklorne sekcije te tamburaške sekcije, nastupili i ponovno okupljeni članovi veteranske sekcije.

Obilježavanje 35 godina djelovanja KUD-a na prigodnom Božićnom koncertu (2015.)
Foto: Tomislav Mataić

PREGLED VODSTVA DRUŠTVA

1980. – 1981.

Predsjednik: Stjepan Sedak – Benčić

prvo vodstvo činili su i: Franjo Posarić, Branko Benčić i Rudolf Bukvić

1981. – 1988.

Predsjednik: Mato Hrandek

Dopredsjednik: Branko Benčić

Blagajnik: Rudolf Bukvić

Intendanti: Berislav Sedak, Renata Benčić, Marina Juriša

1988. – 2002.

Predsjednik: Mladen Sedak – Benčić

Blagajnik: Rudolf Bukvić

Intendantica: Dijana Begedin

2002. – 2010.

Predsjednik: Berislav Sedak

2002. – 2006.                                           2006. – 2010.

Dopredsjednik: Karlo Čehulić               Dopredsjednik: Andrija Krpanec

Blagajnik: Rudolf Bukvić                       Blagajnica: Valentina Glojnarić

Tajnik: Tomislav Petanjek                          Tajnica: Draženka Lugarić

Intendanti: Dijana Begedin (2002. – 2004.), Jelena Galic (2004. – 2007.), Petar Spevec (2007.)

2010. – 2014.

Predsjednici: Anita Petanjek – Macan (2010. – 2011.), Martina Jakuš (2011. – 2012.), Renata Sedak (2012. – 2014.)

Dopredsjednici: Ivan Herceg (2010. – 2012.), Robert Sedak (2012. – 2014.)

Tajnice: Ivana Jambreković (2010. – 2011.), Renata Sedak (2011. – 2012.), Josipa Dumbović (2012. – 2014.)

Blagajnica: Valentina Glojnarić

Intendant: Petar Spevec

Zamjenik intendanta: Silvija Cerčić

2014.

Predsjednici: Valentina Benčić (2014. – 2016.), Goran Benčić (2016.)

Dopredsjednici: Mladen Perduh (2014. – 2015.), Goran Benčić (2015. – 2016.), Ivana Dumbović (2016.)

Tajnica: Monika Sedak

Blagajnica: Mateja Bartolin

Intendantice: Anamarija Sokolić (2014. – 2015.), Katarina Spevec (2015.), Barbara Sokolić (2017.)

Zamjenik intendanta: Katarina Sokolić